top of page
ljus green.png

Stort grattis till PAGE 28 tillsammans med Lou Mattei (hon/henne) och Ebba Sandin Sundkvist (hon/henne) som är två av grundarna till Malmös - och Sveriges - enda HBTQI-bokhandel!


För de som inte vet vilka ni är, berätta lite mer om hur ni fick idén till PAGE 28?


L: Idén till PAGE 28 föddes sommaren 2019 när jag var i Paris, där jag besökte hbtq-bokhandeln Les Mots à la Bouche. Jag hade aldrig besökt en hbtqi-bokhandel tidigare och blev överväldigad av den upplevelsen. Känslan av att vara omgiven av queera böcker, queera författarskap och berättelser som handlade om mig och mitt community var väldigt fin.

Jag kände direkt ”Varför finns inte det här i Sverige och i Malmö, eftersom Malmö är en så himla queer stad?” Väl hemma pratade jag med en vän, Sigridur Eggertsdottir, som också blev väldigt peppad på idén om att bilda en förening och hitta andra människor som också skulle vara intresserade av att bygga upp en rörelse kring det här. Eftersom vi behövde en ekonomiperson så ringde jag Ebba som jag känner sedan gymnasiet, där vi var aktiva i elevrådet tillsammans.

När startade ni bokhandeln och hur har den utvecklats fram till idag?


E: Sommaren 2020 byggde vi en pop up-bokhandel i en portabel garderob som vi turnerade runt med på olika caféer. På vår första pop up-bokhandel slogs jag av hur många som var så taggade på idén med en hbtq-bokhandel. Många som vi mötte på våra pop up-bokhandlar kom tillbaka ett år senare och engagerade sig i PAGE 28 på ett eller annat vis. Det engagemanget var jag inte riktigt beredd på, men det var så häftigt att se!


L: Det ena ledde till det andra fram tills att vi kunde öppna den första fysiska bokhandeln, eller egentligen bara ett bokstånd mot en vägg, i ”Mitt Möllan” i maj 2021. I januari 2022 flyttade vi till vår nuvarande lokal. Under de här åren växte vi från 3 personer med en idé till långt över 100 volontärer och personer som är, och har varit, engagerade på ett eller annat sätt i Page 28.


Hur kom ni på namnet?


L: Vi ville inte heta ”Regnbågsbokhandeln för hbtq-personer och bögar och andra och allierade”, utan ville hitta något som var lagom litterärt, catchigt och sofistikerat. Vi landade då i namnet PAGE, och var jättenöjda med det. Sen hade jag sett den fantastiska filmen ”Porträtt av en kvinna i brand” av Céline Sciamma. I den filmen blir sidan 28 i en anteckningsbok en väldigt betydelsefull symbol för queera erfarenheter och relationer och hur de kan få existera även om de inte kan existera. Kul att slänga in en liten fransk lesbisk filmreferens för de som fattar det. För de som inte fattar det så är det som ett inbyggt filmtips. Se filmen!


Var ser ni PAGE 28 om 10 år?


E: Senaste året har vi drömt om och funderat på ett queer kulturhus. Vi har känt begränsningar i tid vi har kunnat lägga i en ideell förening, samt vår lokal som inte riktigt har plats för en stor scen eller ett avskilt rum som skulle kunna vara en lite mer privat mötesplats. Min dröm, och styrelsens dröm, är ett stort hus med café och bokhandel. Att bli ett nav i Malmös queera kulturliv där du som kulturaktör kan låna en lokal och arrangera kvällar och evenemang. Att vara en självklar plats där man bara kan komma och vara sig själv. Vi märker ju att många kommer och blir engagerade i bokhandeln som volontärer för att de vill träffa andra och få en känsla av sammanhang. Det är genom att communityt organiserat sig som vi finns.


L: För oss är det otroligt viktigt att bygga en så stabil organisation och rörelse som möjligt. Särskilt i dessa odemokratiska och hotfulla tider, så blir det ännu viktigare att ha egna platser att mötas på och att ha egna system.


Vad händer när staten inte längre vill stötta vår organisation? Hur kan queera platser då finnas kvar? Det är så viktigt att det finns plats för queer kultur och kreativa uttryck. Utöver att bara vara en bokhandel, så samlar PAGE 28 queera erfarenheter och uttryck i alla dess former, och vill vara ett safe space där man kollektivt kan få spy ut sin ångest. Det är ett av PAGE 28:s viktigaste syften.


Hur går era tankar kring bokförbud, bokbränningar och förbud mot uppläsningar av böcker?


L: Det är symboliskt en väldigt hatisk handling. Att begränsa människors rätt att ta del av olika berättelser och läsa om olika typer av personer är ett extremt tydligt sätt att vilja begränsa vilka människoöden vi ska få ta del av och vilka människor som anses vara önskvärda i samhället. De odemokratiska krafterna vet precis som vi att unga queera personer som läser och får ta del av positiva berättelser om andra unga queera personer, kommer att stärkas i sin identitet. Det är ju just detta de inte vill, att vi ska leva som oss själva. Det är bara så uppenbart hur homofobisk och transfobisk den handlingen är.


Hur skulle Malmö och Skånes queera communityt kunna bli ännu bättre och hur ser ni er del i det?


E: Vi ser problem i att kunna nå ut ibland. Det känns som vi har en ganska homogen grupp på PAGE 28, en ganska ung grupp bestående av kvinnor och icke-binära. Bögarna saknas i stor utsträckning i vår verksamhet och där har vi en massa arbete att göra, tillsammans med resten av Malmös queerliv. Att sammanstråla och försöka komma närmre varandra är otroligt viktigt.


L: Det handlar också om en väldigt stark vithetsnorm inom nästan alla hbtqi+ sammanhang, inte bara i Malmö utan hela Sverige. Den vithetsnormen är ju på grund av att det finns mycket rasism. Det finns en anledning till att rasifierade hbtq-personer inte vill ta del av hbtq-rörelsen. Det antirasistiska arbetet är något vi inom alla queera sammanhang och rörelser aktivt måste arbeta ännu mer med. Där har vi som organisation ett jättestort ansvar att skapa sammanhang som känns välkomnande för alla.


Hur vill ni / kommer ni använda stipendiepengarna?


L: I våras fick vi idén till Prisma, ett queert litteraturpris, som ska gå av stapeln på Malmö Opera nu i höst. Vi startade arbetet med Prisma i våras tillsammans med Bögbibblan, och sen har det gått i en rasande fart. Vi vill att prisgalan ska vara så bal-på-slottet-aktig som man aldrig fått gå på som queer, men också politisk och punkig på sina sätt, där vi prisar den queera litteraturen i 7 olika kategorier. Eftersom Prisma startades mitt i ett budgetår så fanns det ingen planerad finansiering för detta projektet. Då kom stipendiepengarna från Magnus Ragnvid Insamlingsstiftelse som en skänk från ovan!


Sist, men inte minst, 5 böcker till den queera bokhyllan?


Detransition, baby - Torrey Peters

Stone butch blues - Leslie Feinberg

The black unicorn / Den svarta enhörningen - Audre Lorde (svensk översättning Athena Farrokhzad)

Magisterlekarna - Kristofer Folkhammar

Queera historier från Malmö - Red. Matilda Svensson Chowdhury & Pål Brunnström


Foto: Joakim Palm Karlsson / jkfphoto.se


Du missar väl inte årets stipendieutdelning?


När? Fredagen den 13 oktober klockan 16.00

Var? Klippans Konsthall, Storgatan 9 i Klippan


Vi ses!


/MRI


Nu är det åter dags att nominera din favorit till 2023 års stipendie om 25.000 sek från Magnus Ragnvid Insamlingsstiftelse.


Från 14 juli till 10 september kan du nominera dig själv eller någon du tycker förtjänar ett stipendium.


Vi söker HBTQIA+-personer eller organisationer mellan 16 – 25 år, bosatta och verksamma i Skåne inom konst, kultur och musik.


Är det du eller någon du känner? Nominera här på hemsidan under "NOMINERA"!


Den 13 oktober delas stipendiet ut tillsammans med Klippans Kommun på Klippans Konsthall.


/Magnus Ragnvid Insamlingsstiftelse


bottom of page